Navigatie overslaan

“Mannen vinden dat niet belangrijk”

Asics lightning black goldMag ik hier even een heikel vraagstuk aansnijden? Ja dus. De aanleiding: een opmerkelijke scene in een Leuvense sportwinkel dit weekend. Ondergetekende, al een paar jaar een loper-slash-jogger van het gemiddelde soort, vond dat de tijd rijp was om zich een paar nieuwe loopschoenen aan te schaffen. Hop dus naar De Speciaalzaak, het soort winkel waar je voor je aankoop even op de loopband mag en loopgewijs gefilmd wordt. Kwestie van je geld aan een schoen te geven die plat- en holvoeten zo goed mogelijk corrigeert. Een superprincipe, daarover hoor je mij niet klagen. Neen, de angel zat ergens anders. Samen met mij stonden nog twee andere vrouwen in de winkel, en alledrie zaten we met hetzelfde vraagstuk: “goeie loopschoenen aub, en aub niet te lelijk”. Zo klonk het in drievoudige echo.
En alledrie kregen we hetzelfde antwoord: “goeie loopschoenen kan ik u geven, maar euh, niet te lelijk, dat is een ander vraagstuk.”
En inderdaad, onze collectieve vrees bleek algauw terecht. Dikke, brede witte pompige toestanden met glittermotieven in oranje, fuchsia, zilvergrijs en dieppaars passeerden de revue. De ene al lelijker dan de andere. Lelijker? Wat zeg ik? Walgelijker, afschuwelijker, afstotelijker.
“Niks aan te doen”, aldus de verkoper, die ons met veel goeie wil probeerde wijs te maken dat “dat toch allemaal niet uitmaakte”, “dat die schoenen toch meteen vuil en onherkenbaar werden nadat je ze een paar keer had aan gehad”, “dat er bij het lopen toch niemand naar je schoenen keek” en – en toen kwam de max – “dat het inderdaad vervelend werd, nu er zo veel vrouwen begonnen te lopen, dat er meer vraag was naar mooiere schoenen, maar dat die er nu eenmaal niet waren, omdat mannen, die al langer liepen, dat nooit belangrijk vonden.”
Ha)loooo? Wat kan een mens daar nu op zeggen? Wat hebben mannen dan wel met plastic en nylon glitterkakofonieën op van die witte gehaakt-achtige ondergronden? Waarom weten sportmerken wel wat esthetisch verantwoord is wanneer het om sporty show off cityshoes en glamsportcollecties gaat maar niet wanneer die dingen bedoeld zijn om een lichaam steun & co te geven? Waarom zit er in godsnaam geen vrouw in de designteams van de loopcollecties van Asics, Nike , Adidas en Brooks ?
Alledrie zijn we buitengestapt met een paar schoenen van minstens honderd euro – de mijne heten zowaar Asics Lightning Black Gold (ja dus, dat vreselijke ding op de foto bij deze post). Maar wat wij vrouwen gewoon zijn, namelijk een serieuze shoekick na de aankoop van een paar schoenen van minstens honderd euro, daarvan was dus bij het buitenkomen van De Speciaalzaak compleet geen sprake.
Hoe kan zoiets?! Waarom valt er in heel dit land (en daarbuiten) geen verantwoorde loopschoen te vinden die er niet uitziet als een gepimpte, opgeblazen motorboot waarop een kleurenblinde de meest schabouwelijke glimstickers heeft geplakt? Iemand een idee?

Advertenties

2 Comments

 1. eva
  Posted zondag, 6 mei 2007 at 12:22 | Permalink

  Serieus hoor??!!
  Ik vind dat nu echt belachelijk, loopschoenen zijn loopschoenen, ze zijn er om mee te sporten en om je te beschermen tegen blessures maar niet om mee opgemerkt te worden.
  Als je het al moeten hebben van je schoenen om te kunnen opvallen…
  Ze lijken toch allemaal op elkaar, en gemaakt van stoffen waar de mogelijkheid beperkt is om modieus te zijn. Als je dan toch modieuze loopschoenen wil, kies er dan eentje met een gouden randje… das toch in, niet? 😉

 2. Posted vrijdag, 25 mei 2007 at 9:49 | Permalink

  ze vallen toch beste mee… ik vind dat Asics mooie modelletjes heeft


Plaats een reactie

Required fields are marked *
*
*

%d bloggers liken dit: