Navigatie overslaan

De Modeweken (4): Nica uit Parijs

youpie.jpgDe uitnodiging voor de show van AF Vandevorst, zondagavond, werd bezorgd in een kartonnen koker. Het bleek een champagneglas te zijn, want Anneke en Filip vieren dit jaar hun tiende verjaardag. In het tot theaterzaal omgeturnde ‘Maison des métallos’ staan een vijftal grote schermen opgesteld waarop beelden van de binnenstromende gasten – onder hen ook collega Dries Van Noten – worden getoond.

Om 21 uur, de horde fotografen begon al ongeduldig te roepen – stapten de eerste modellen in verrassend oranje-wit gestreepte nauw aansluitende shorts (“Koersbroekskes”, fluiterde een collega) en wollen capes, de catwalk op. Zwart-glanzende anorakken in matelassé, met grote kragen en opengewerkte mouwen, volgden.

Boven een lange jurk in velours kwam een wollen cape die, bij nader inzien, toch ook mouwen bleek te hebben. Een cardigan in jacquardwol, een zwart-satijnen plissérok, een subliem rode zijden jurk , zwarte leggings met een subtiel randje van fris katoen, een rokje uit verschillende stroken stof, een ensemble in tweed… De collectie bleef verbluffen.

“Het thema is ‘schizofrenie’, lichtte An toe, “De eeuwige twijfel. De combinatie van zijden kleedjes op katoenen basics. Een cleane basis met daarop een zijden avondkleed of een dikke gekatalyseerde jurk. Dat contrast wilden we uitspelen.

Mannelijk en vrouwelijk.” “Dat zie je ook in de verschillende stoffen die we in één rok hebben gebrikt”, gaat Filip verder, “Je krijgt zo verschillende rokken in één rok. Je moet je niet meer afvragen ‘Doe ik nu een plissé rok aan of een rechte rok’. Neen, je doet ze allemaal aan.”

00400m.jpg

Ook de make-up was bijzonder: het leek of de modellen verfspatjes op hun gezicht hadden. “De schmink werd aangebracht met een soort verfborstel met daarop nog eens kleine borsteltjes”, licht model Kjell Bracke na afloop toe, “Een beetje zoals een pastoor die ons met gewijd water zegende”. Make-up artieste Inge Grognard tekende voor deze ‘dripping’. “Het was precisiewerk”, zegt ze, “Ik hield mijn hart vast toen ik zag hoe de modellen hun kleren over hun hoofd uittrokken, want retoucheren was niet mogelijk.”

De show eindigde met David Bowies ‘Wild is the wind’, een wervelend applaus èn een resem in zwart uitgedoste obers die het publiek een glas champagne offreerden.

“Het doet me plezier om zo’n sterke, rijke collectie te zien”, zegt een enthousiaste Dries Van Noten, en we kunnen niets anders dan hem volmondig bijtreden. Terwijl op de beeldschermen tien jaar (ofte 20 collecties) AF werd getoond (nu pas besef je dat hun stukken uit de beginperiode nog altijd even sterk en fris ogen), worden de glazen nog eens bijgevuld. An en Filip nemen – moe maar gelukkig, zoals dat heet – de felicitaties in ontvangst: tien jaar overeind blijven in de modewereld, faut le faire.

00160m.jpgHet ontwerpersduo is ook al tien jaar een koppel. “Na onze eerste show heeft Filip me een huwelijksaanzoek gedaan”, zegt Anne, “In augustus 1998 zijn we getrouwd.” Tijd om lang na te genieten is er niet. “Ik heb vorige nacht maar twee uur geslapen, maar je werkt zodanig intensief, tegen de deadlines in dat het altijd weer spannend blijft. Elk seizoen weer. Het is niet omdat we al tien jaar bestaan dat het makkelijker wordt. En als we Dries mogen geloven, is dat na twintig jaar niet anders. Morgen beginnen we gewoon de volgende collectie te tekenen.” Nica Broucke

Advertenties

One Comment

  1. geoffroy
    Posted maandag, 25 februari 2008 at 21:42 | Permalink

    well done Nica !
    😉


Plaats een reactie

Required fields are marked *
*
*

%d bloggers liken dit: