Navigatie overslaan

de modeweken(10): Nica in Parijs

00040m1.jpg

Het défilé van Veronique Branquinho, dinsdagavond om acht uur, vindt plaats op de benedenverdieping van het tot theaterwerkplaats omgeturnde Maison des Métallos, waar we zondag ook de ‘jubilieumshow’ van AF Vandevorst zagen.
De ontwerpster die zichzelf vanaf volgend weekend volledig blootgeeft in de respectieve ‘Moi, Veronique Branquinho, TouTe Nue’ in het Antwerpse Modemuseum, staat op een breekpunt in haar carrière.

Strakke lijnen en architecturale patronen domineren de wintercollectie. Jurken in high techmateriaal (gewoon nylon, blijkt later) worden boven zwarte leggings en rolkraagtruitjes gedragen. De snit van de jurken is geometrisch, een patroon dat soms wordt doorbroken met stukken koperkleurige zijde en plooitjes. Sommige meisjes hebben een wollen kapje, een ontwerp van Elvis Pompilio, op het hoofd. Anderen hebben een kapsel van ingevlochten vlechtjes. Ze zijn sober opgemaakt, met witte oogschaduw en een toefje witte blush.

Voor het eerst zien we een zwart model – in parelgrijze blouze en een grijze pantalon – op de catwalk. Pas nu beseffen we dat anderskleurige modellen zelden tot nooit aan de bak komen.

Branquinho toont perfect gesneden jassen zonder kraag, twin sets, lange jurken in zwarte jersey (met grijze manchetten en grijze boord), broekpakken in grijze flanel… Geen groot vertoon of bonte kleuren. Een ingetogen, zeer draagbare collectie in een – ja, we vallen in herhaling , sublieme snit… “Dichter, korter op het lichaam”, legt de ontwerpster later uit. “Met details op de schouders.”

Branquinho keert terug naar de essentie: het materiaal zelf. “Oertraditionele stoffen als camel, grijze flanel en alpaca hebben me geweldig geïnspireerd”, zegt ze, “Daarnaast heb ik gewerkt met nylon, een materiaal dat ik weghaal uit de ‘casual’-sfeer en combineer met luxueuze materialen als zijde en kant. Ook met kant sla ik een andere weg in, ik ontdoe het van dramatiek en maak er toegankelijke, hedendaagse stukken mee die je overdag kan dragen. Ik toon leggings en broeken in bruine en zwarte skai in combinatie met lederen handschoenen en laarzen. Het spel tussen nep en echt, tussen traditionele en hedendaagse materialen boeit me.”

Nica Broucke

Advertenties

Plaats een reactie

Required fields are marked *
*
*

%d bloggers liken dit: